Kétkeréken szép az élet

2010.02.18. 23:04

 Joggal mondhatja bárki a dánokra: nincs ki a négy kerekük. És valóban, mert mindenki, hangsúlyozom, mindenki inkább teker (biciklit is), mint hogy autóba üljön. Jelentem ki ezt ily bátran még a tél legközepén is. Vannak autósok is persze, de sokkal kevesebb mint azt egy másfélmillás fővárosban az ember gondolná. 

Bemelegítésként, csak hogy minden kan kedvet kapjon az olvasáshoz, egy kellemes képecske: (állítom ez elég gyakori, csak nem ebben az öltözetben)


Csak megjegyzésként: a Last.fm DNB style rádiója most tolta be himmel terézaunyuját... pislogtam is egyet!

Szerző: cdav

1 komment

Hali!
Igen tudom, ma elcsesztem megint a napot, és nem maradt időm a "cájkling in kőbönháun" bejegyzésre... asszem az egy elég nagy lélegzetvételnyi lesz. 
Most csak úgy eszembe jutott hogy firkálok valamit, meg az is hogy mennyivel ecccerűbb lenne ha nem gépelős lenne a blogolás, hanem hang alapú. Vagyis egy bejegyzés egy média fájl lenne. Ettől szerintem sokkal személyesebb és őszintébb lehetne egy egy sztori, vagy elbeszélés. Persze elég nehéz jó hanganyagot kiadni, de szerintem egy kellően optimalizált alkalmazással ez kiküszöbölhető lenne. Szerintem sok időt is meg lehetne spórolni, mert akkor a voice-logolás (még nincs jobb neve) lehetne valamiféle rádiózási reneszánsz! 
Ma végigjártam a környék szupermárketjeit és azt tapasztaltam, hogy van olcsóbb sör is... igen: egy 0,33 as kiváló minőségű dán (trademarked by ALDI) söröcske 1.95 DKK! A betét 1 Dkk, ami azért jó, mert megveszel egy 100 as pakkot, akkor abból következőleg vehetsz egy 30 ast :D
Meg még valami feltűnt, nincsenek hektárnyi teszkók... ugyanis a kormány szabályozza a szupermárketek területét! Ami remek ötlet! Így egyik sem tud akkora kínálatot felmutatni, ami minden igénytelenséget kielégítene (lásd teszkóveljú). Ezért a kisebb maszek boltok is jól megélnek, mert ott igaz hogy drágább, de jobb cuccokat adnak. (pl pékség, hentes, fiskerei etc.)

Nah lassan lecsúszik a "Brutalis" nevű dán brainkillerbier (7,7%), úgyhogy megyek és pörgök egyet a világ 74. legjobb discójában (Culture Box), DJ Haddock muzsikájára.

Jó 8!

Szerző: cdav

1 komment

 Ami eddig lecsapódott! (hó, vásárlás, KKV- Koppenhágai Közlekedési Vállalat)

Mikor megérkeztem a legfurább az volt, hogy oké hogy esik a hó (ami mellesleg itt elég ritkán marad meg ennyi ideig), de nincs különösebb fennakadás (mint otthon). Minden kis bolt fogja benzinmotoros hókotróját és legyúrja a járdát, hogy a gyalogosok és biciklisek szabadon közlekedhessenek. A nagy hókupacokat meg markolóval szépen bepakolják egy teherautóba és elviszik melegebb éghajlatra… ez mennyire durva már? NaCl –ot még nyomokban sem tartalmaz az utca, max homokot nyomnak, de azt is ritkán.

Amin még flesseltem, az a motoros talicska. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van kb egy akkora űrtartalmú szállítóeszköz mint a taliga, de alatta van 4 kerék, és ha faszikám telepakolta és odább akar állni, akkor ráadja a gyújtást és szépen ballag a benzintől pöffögő talicska mögött.

Az tetszik nagyon a helyiek felfogásában, hogy mindent a legegyszerűbben, a legreálisabban oldanak meg a lehető legrövidebb idő alatt  

Ha van dán bankkártyád (vagy dombor-nyomi), akkor azzal bárhol tudsz fizetni és nem úgy mint otthon, hogy ha valaki 1000 HUF os tétel alatt fizet, akkor csúnyán néznek rá a mögötte állók. Nem, itt mindenki azt használja, boltokban, taxiban, hivatalokban, éttermekben, sőt még szórakozóhelyen is! És az a kemény benne, hogy a mókus beüti az összeget, te lehúzod a kártyát, beütöd a PIN kódodat, majd kb 2 sec múlva fogod az árut és távozol… nincs várakozás a számlára, meg aláírás. Gyors, egyszerű, kényelmes. Van ahol meg az aprót tudod bedobálni egy gépbe, ha pedig papírral fizetsz a visszajárót is egy gép adja ki, nem kell a pénztárosnak a kaviccsokkal abakuszoznia! Egyébként mondanom sem kell, hogy milyen árak vannak, de azért van amit olcsóbban is találok.
Pl a legolcsóbb sör, amit találtam az 2,25 dkk (egy 0,33 as sörért), ami kb 90 Huf és a kőbambit simán veri. De van babkonzerv, meg kornfléksz is elég ócsóér, szal ha ügyes az ember akkor ki lehet gazdálkodni és megengedhet magának néha napján egy "all you can eat" délutánt!

Más:
Az internet előfizetésekhez, nem valami ratyi modemet raknak be, hanem rögtön egy wifi routert, aztán osszátok annyi felé amennyire akarjátok, ezért kb én egy lakásból vagy 10 jelet is látok, szal a Wifi az nagyon alap már mindenütt! Na persze nekünk lekapcsoltál JÓL 4 napra, azért nem is tudtam b-logolni!

Mégmás:
A tömegközlekedés piszok drága (magyar viszonyhoz), egy 10 klippes jegy kb 5000 huf. (ezt az jelenti, hogy 2 zónán belül, ami lefedi a belvárost, 10 szer közlekedhetsz 1 órát bármivel) Egy havi bélret kb 22000, a vonat meg még drágább.
Egyébként 2 metró vonal van, és szinte ugyanazon a vonalon közlekednek, a két végpontjuk más egy kicsivel, ami érdekes, hogy itt nincs sofőr!!! Elég fless úgy utazni, hogy közben látod magad előtt az alagutat! 
Ami még népszerű, az a vasút, ugyanis az van a városon belül is. Kb. 3 percenként indul, és gyakran megáll. (olyasmi feeling mint otthon az esztergomi) 

Üdv!

Bocs hogy eddig elmaradtam, de sajnos elment a net Zoliéknál (nem fizettek be vmit), úgyhogy múlt hét szerda óta nem is láttam internetet, most próbálom magamat kiélni. 
Szóval átköltöztem, hamarosan rakok fel képeket, hogyan is néz ki új otthonom. Annyit elöljáróban, hogy nagyon jó helyen van, egy park + állatkert mellett, szerintem melegebb éjszakákon bebújok a rozsomákok mellé... A "landlord" egy 50 év körüli elvált fószer, full rendes meg jóarc. Van egy viszonylag nagy szobám, és a folyosóról nyílik egy budi + csap, ami szintén csak az enyém. Emelett van konyha, meg egy közös zuhanyzó (bár az a Ő szobájából nyílik), meg egy nappali szerűség, amit még nem tudom, hogy mennyire használhatok. Viszonylag árban is korrekt, szal örülök, meg próbálom otthonosabbá tenni az odúmat. 
Tegnap iszonyatos pörgés volt, valentin nap alalmából. Rendesen odanéztem az üveg fenekére, meg is lett a hatása... délután meg sütöttem a srácoknak kenyeret, mert amit itt lehet kapni az egyrészt mocskos drága, másrészt meg műanyag, csomagolt szar. Jól esett rendes alapanyagot enni. 

Holnap egy kis egyetem, aztán meg munkakeresés a következő mission, de hát lassan csak alakulnak a dolgok.

legjobbakat, hamarosan feltöltöm az offline blogolt bejegyzéseimet is!

 

Szerző: cdav

3 komment

süti beállítások módosítása