Egyetemre miért menjek be?

2010.03.11. 23:39

Sziasztok!

Szeretnék már valami olyasmit is írni, ami azt próbálja imitálni, hogy én itt valami hasznosat is csinálok, és az adófizetők pénze nem vész kárba. (ja igen, mellékesen megjegyzem, hogy a csehek, majdnem kétszer annyi hozzájárulást kapnak Erasmus ösztöndíj néven, mint mi. Hát kösziszépen Anyádország)
Legyen szó most az itteni egyetemi életről, oktatásról, tapasztalataimról.

Az egyetemem főépülete:

Először is az intézmény ahová felvettek Dánia leghíresebb és legrégebbi egyeteme, és jelenleg a világranglistán is igen jó helyen szerepel (51.), mi szerintem valahol 2-300 között kullogunk a BME-vel és az ELTE-vel karöltve...
1497-ben alapították (nálunk van régebbi, a pécsi, de hát szart nem érünk vele, jár oda egyáltalán valaki?), eleinte teológiát tanítottak, aztán egyre inkább teret kapott a tudomány. Olyannyira hogy ma már szinte minden tudományág képviselteti magát egy-egy kar jelentétében. Persze aki ekonomit akar tanulni, az jobban jár a Copenhagen Business School-lal! Maga az egyetem fizikailag campuszokba van szeparálva, ezek a város különböző részein helyezkednek el. A szemléletesség kedvéért bekopizom a campuszok és az azokban található karok listáját, kiemelve az én "szakterületemet":

  • North Campus
    • Faculty of Health Sciences
    • Faculty of Pharmaceutical Sciences
    • Faculty of Science
    • Biotech Research & Innovation Centre
  • City Campus
    • Faculty of Law
    • Faculty of Social Sciences
    • Faculty of Theology
    • Central Administration
  • South Campus (former Amager Campus)
    • Faculty of Humanities
  • Frederiksberg Campus
    • Faculty of Life Sciences

 Így utólag nagyon örülök, hogy ezt az egyetemet választottam és nem a DTU-t (Denmarks Tekniske Universitet), egyrészt az kint van valahol a picsába legalább fél órára innen, és oda csak egyféle ember jár, abból pedig kapok otthon eleget. Sokkal érdekesebb nap mint nap más más területen tanulókkal megismerkedni. Jelenleg elég sok pszichológus cimborám van, de sikerült a saját karomon is lespanolni egy cseh sráccal.

Amint azt már korábban mondtam, én pontosan a Computer Science szakra járok, a következő blokkban lesz egy Matekos tárgyam is. Az én épületem nem valami csili-vili, elég sablonos de belülről jól felszerelt épület: (DIKU=Datalologisk Institut Kobenhavns Universitet)

 

Olyannyira, hogy több szabad gépterem is van, mindenhol tele gépekkel, általában szabadok is, mert ugye mindenki a saját lapitopiját használja. De nem ám windózos, itt mindegyiken LINUX fut!
Az itteni accounthoz mindenki kap kb 200 koronát érő nyomtatási kreditet, amit a hálóra kötött nyomtatókon (a nehézség kedvéért dán nyelvű menüvel ellátott) el is lehet használni.

De pl a minap adódott egy kis szkennelni valóm, és a cseh csoporttársamtól kértem segítséget, Ő felvitt egy terembe, ahol volt vagy 3 bazi nagy gépezet, amibe szépen beraktad a szkennelni valót, beállítottad, beírtad a mélcímedet és kb. fél másodperc alatt átnyomta. Utána megnéztem, ott is volt a levelesládámban.

Nem egy borzasztó technológiai csoda, de megspórolnak vele egy csomó időt, és talán Marika néni bérébe se kell belekalkulálni, ha valaki esetleg szkennelni akara!

Az adatbázisok és web programozás tárgyamból éppen most kellett leadni (vagyis holnapra kell, de már kész van), egy házit. Ez teljesen arra az anyagra épül, amit eddig leadtak, meg amit gyakorlaton vettünk, úgyhogy nem volt idegen, bár nem sok időt töltöttem a könyv böngészésével. Nagy pozitívum, hogy a könyv nem valami elméleti, lexikális, tiszta beteg dolog, hanem kézzel fogható, a kornak megfelelő és nagyon gyakorlatias. Az anno elhangzott Vajta Dékánunk kijelentése jut ilyenkor eszembe:
"A külföldi diákokat egyértelmű hogy gyakorlati képzésben részesítik, hiszen az esetleges nyelvi akadályokat így könnyen ki lehet küszöbölni."  (vagy valami ilyesmi)
De ez nem igaz, itt nem csak minket tanítanak így, hanem mindenkit. Visszatérve a házimra. Sok ilyet csináltam az elmúlt öt évben, de ezt kifejezetten élveztem. Mondjuk alapból nagyobb kihívás volt, mert ugye nem anyanyelven kell megírni, de maguk a feladatok is nagyon életszerűek. Simán el tudom képzelni, hogy egy állásinterjún, vagy akár később a munka során, valaki elé ilyet dobnak. Pl volt egy feladat ahol az imdb E/R modelljét (ez egy egyszerű modellezési eljárás, az adatbázist analizáló mérnökök használják sokat) egy linux alkalmazás segítségével gyártották le, amiben persze voltak hibák, és nekünk ezt kellet kijavítani, javaslatot tenni a javításra.
Meg aztán volt egy pár olyan feladat, ahol meg különböző adatokat kellett kinyerni egy hotel adatbázisából (aminek az egyszerű modellje meg volt adva). Például ilyenek, hogy:
-Listázza ki azon new yorki hotelek neveit, szobatípusait és minden szoba árát, amelyekre igaz, hogy az éjszakánkénti áruk 30 és 40 dodesz között van!
És ezek néha nagyon gondolkodósak, persze így másfél hónap tudomány után. Ja meg volt olyan feladat, ahol a b) részként meg kellett magyrázni, hogy miért így csináltad, még akkor is ha rossz! (ez így külön oda volt írva!) Nos ilyenekből volt 5 feladat, melyek értéke 15-30% ig terjed.
Kíváncsi leszek az eredményre, meg a következőre. Mert a tárgy teljesítéséhez ezt a két házit kell leadni. 7,5 kreditért szerintem elég baráti. És tényleg tanulok vele, mert gyakoroljuk a gyakolraton, megnézem a könyvben, megoldom a háziban. És ezek után bátran írom bele az önéletrajzomba hogy értek az SQL-hez :) (alapfokon :))

Amit még nem mondtam, hogy a házi angolul lett kiadva és angolul is kell beadni, mindenkinek. Az órák csak azért vannak dán nyelven, mert ez még BSC-s képzés és nagyon kevés az exchange student a csoportban. De a gyakorlat az angolul megy, és tökéletesen beszél a gyakvezér is, mint itt mindenki.  Mestertől viszont minden angolul lesz, legalább is itt a DIKU-n ez  így megy.
Ilyen ez a kis egyetem, ha majd lesz még gondolat, ontom a blogomat!




 

 

 

 

 

 

 


 

 

Szerző: cdav

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felesemigaz.blog.hu/api/trackback/id/tr201830303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsb 2010.03.12. 07:41:28

Kösz a beszámolót!
SQL-re nekem is szükségem lenne, de amit anno Info2-n Iváncsibácsi elhebegett, azzal nem sokra megyek.
Azért jó tudni, hogy van olyan egyetem, ahol hasznos dolgokat is lehet tanulni :) (itthon ez többnyire hiánycikk, érzésem szerint)
Hajrácsak a továbbiakhoz.
süti beállítások módosítása